PREVIOUS

NEXT

JANA LANE GUEST HOUSE / STUDIO Originally built as a guesthouse for traveling friends and family, this building is now the home of the Studio of Sustainable Design. The architect and his friends built the 500 sq ft, one-story structure with loft, on his home property at the foot of the Northern Idaho mountains.

SMALL HOUSES

LARGER HOUSES

RENOVATIONS & ADDITIONS

MULTI FAMILY

NON RESIDENTIAL

ALLEY FRIENDS ARCHITECTS

The structure was built with load-bearing, two-string straw-bale walls. Participants in a three-day workshop learned to stack, compress, and double-coat the walls with cement stucco. They learned that air-bag compression produces strong, well-insulated walls. 
Ecological features include recycled foam ICF grade beams on a rubble trench foundation,  recycled wood ICF  Jana Lane Guest House, 
          sun - wall detail shower walls, sun-facing summer ventilation, and radiant floor heating. More ecological elements include a waterless composting toilet, bluegrass straw-board wall finishes, a reused entry door, glass blocks, and wood timbers. 
The shape is a simple rectangle with curved end walls. An eastern porch draws in sun during the winter and shade during the summer. Salvaged hand-peeled logs and beams frame the entry.

Jana Lane Guest House, photo 2Southern windows and a reversed roof dormer fill the interior space with light and passive solar warmth, while venting summer heat. The ceiling is covered with natural reed fence panels.

 

 

 

 

 

 

Jana Lane Guest House, photo 3The radiant-heat concrete floor is finished with hand-made clay tiles and detailed with inlaid pebbles from the shore of Lake Pend Oreille. Colored glass artwork decorates deep slate windowsills set in white stucco walls.
Jana Lane Guest House, photo 1

 


The straw-bale structure is built to withstand the cold, wet Idaho winters.

home | about us | projects | news | resources | contact us