PREVIOUS

NEXT

LARGER HOUSES Our design process demonstrates how the large homes our clients envision can become smaller without sacrificing their desires. We place quality over quantity and design well-planned, carefully detailed spaces. Many of these residences include home offices and guest areas. Some are built with conventional wood-frame construction and high levels of insulation. Others are built with recycled and reused components and straw bales. All demonstrate the use of high-quality, low-maintenance finishes, and interiors that absorb the warmth and light of the sun. Healthy interior finishes include bamboo flooring and tinted plaster.

Braun Residence

BRAUN RESIDENCE This 2770 sf energy wise solar orientated residence is nested in the woods west on Sandpoint Idaho. The 3 bedroom 2-1/2 bath house opens the central 2 story great room to the warmth of the winter sun.

Connolly Residence

CONNOLLY RESIDENCE This summer and ski vacation escape for a Calgary family overlooks Lake Pend Oreille at Ponder Point in east of Sandpoint.

Berg Residence

BERG RESIDENCE This house located on Camp Bay in North Idaho was carefully carved into a steep southern slope overlooking the shoreline and lake to the Monarch Mountains of the eastern shores on Lake Pend Oreille. This 3 bedroom 2-1/2, 2 car garage and workshop house is nestled in the trees and slope of the 100 foot wide site 80 feet above the beach.

Owen Residence

OWEN RESIDENCE This house grows out of a sloped, rocky setting within a site-sensitive subdivision on the western edge of the Hope Peninsula in Sandpoint, Idaho. The design criteria of southern sun exposure and western mountain/lake views, in conjunction with tight sight requirements, called for a sensitive approach to the architectural massing.

Copeland-Payton Residence

COPELAND-PAYTON RESIDENCE Dug into south facing hill of a North Idaho river view site, this 2 level passive solar inspired house uses local stone and stained concrete slabs and siding and with large simple spaces to create an inspiring and peaceful environment.

Sanger Residence

SANGER RESIDENCE Recycled, natural, healthy materials compose this three-level Sandpoint residence. The home is designed to complement the urban and natural environment, while providing a spacious and private setting for its occupants.

Barrett Residence

BARRETT RESIDENCE Nestled in a wooded hillside on the shores of Lake Coeur d'Alene in Northern Idaho, this two-level home is the first structure in an environmentally designed Planned Unit Development.

McBirney Residence

MCBIRNEY RESIDENCE This sun-filled mountain home features naturally finished interior, recycled foam walls, insulated roof panels, and reused structural timbers. Southern exposures, mountain views, and the owners' desires helped shaped its spaces.

Leenhouts Residence

LEENHOUTS RESIDENCE Angled walls bring lake views and southern sun into this spacious Sandpoint residence, which is built with recycled foam walls and cedar columns.

Stewart Residence

STEWART RESIDENCE A two-story entrance leads to all levels of this cross-gabled Northern Idaho residence. Multi-level porches provide settings to enjoy the outdoors.

Bittner Residence

BITTNER RESIDENCE This house blends into its rocky, wooded environment (without the removal of any trees), and gives private refuge among surrounding lake and mountains.

Bruya Residence

BRUYA RESIDENCE A terraced log porch welcomes and protects its large family and their guests as they enter this compact, four-bedroom lakeside retreat.

Meyer Residence

MEYER RESIDENCE This simple Northern Idaho home is oriented toward lake views and southern sun.

home | about us | projects | news | resources | contact us